Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Placki z pięciu warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne warzywne placuszki, super smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki

Placki z pięciu warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z pięciu warzyw

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z pięciu warzyw
Marchew, pietruszkę i seler obrać i umyć. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i pokroić w kostkę lub paseczki.Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce i dużych oczkach, wrzucić do miski, dodać papryki i pora.Do warzyw dodać 3 jajka i 2 łyżki jogurtu, lekko posolić, dodać pieprzu i wymieszać dokładnie. Dodać mąkę i ponownie zamieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać więcej mąki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć placki z obu stron na rumiano, osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z surówką lub sosem. Moja rodzina zjadła z dipem z fety i sałatą ze śmietaną.
Placki z pięciu warzyw
Marchew pietruszkę i seler obrać i umyć Paprykę oczyścić z nasion umyć i pokroić w kostkę Pora oczyścić i pokroić w kostkę lub paseczki
Placki z pięciu warzyw
Marchewki pietruszkę i seler zetrzeć na tarce i dużych oczkach wrzucić do miski dodać papryki i pora
Placki z pięciu warzyw
Do warzyw dodać 3 jajka i 2 łyżki jogurtu lekko posolić dodać pieprzu i wymieszać dokładnie Dodać mąkę i ponownie zamieszać Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać więcej mąki
Placki z pięciu warzyw
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju smażyć placki z obu stron na rumiano osączyć na papierowym ręczniku