JACEK S

JACEK S

Kucharz
[Przepisów: 9]

Placki z ugotowanych ziemniaków.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tego rodzaju placki są bardzo popularne w Północnej Irlandii, a także i w Polsce, jak na przykład w moich stronach, na Zamojszczyźnie.

Placki z ugotowanych ziemniaków.

Składniki:

Placki z ugotowanych ziemniaków.

 

  • 600g tłuczonych ziemniaków/ziemniaków puree – ostudzonych, lub zimnych;
  • 1 szklanka mąki;
  • 2 łyżki stołowe roztopionego masła, lub oleju;
  • ½ łyżeczki soli;
  • Tłuszcz do smażenia;

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z ugotowanych ziemniaków.

 


 


W Północnej Irlandii nazywają się „Potato Farls”, albo „Chleb Ziemniaczany” i są tam bardzo tradycyjną potrawą.


Tutaj nazywamy je po prostu Placki z Ugotowanych Ziemniaków.





- Do ziemniaków dodać masło, oraz sól, wymieszać widelcem.

- Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto.

- Na posypanej mąką stolnicy, lub blacie rozwałkować ciasto na grubość 5 – 6 mm i wyciąć dowolne kształty, na przykład trójkąty, kwadraty, lub romby.

- Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Podawać z jogurtem, śmietaną, itp.


• W Północnej Irlandii ciasto rozwałkowywane jest na kształt niewielkiego okrągłego placka i dzielone na ćwiartki, czyli „farls” (język gaelicki). W moich stronach z ciasta na ogół wycina się romby, kółka (szklanką), lub prostokąty. Smacznego:) J.S.