Sposób przygotowania:
Placki z ugotowanych ziemniaków i fety
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc ugotowane ziemniaki za pomocą tłuczka. Przełożyć ugotowane, utłuczone i już nieco przestudzone ziemniaki do miski. Obraną z łupiny cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na oleju. Dodać podsmażoną cebulę do ziemniaków przełożonych do miski. Do ziemniaków z cebulą dodać odsączoną z zalewy fetę. Do ziemniaków z fetą i zeszkloną cebulą dodać jajka, 2 czubate łyżki mąki pszennej oraz przyprawy - odrobinę chili i gałki muszkatołowej, sporo czosnku granulowanego i oregano. Wszystkie składniki umieszczone w misce dokładnie wymieszać. Brać trochę powstałej masy i formować z niej placek, który następnie obtaczać w mące pszennej. Postępować każdorazowo tak samo formując kolejne placki aż do wyrobienia masy. Na patelni rozgrzać dość sporo oleju. Smażyć uformowane i obtoczone w mące placki na dobrze rozgrzanym oleju i niezbyt dużym płomieniu z obu stron do momentu, aż się zarumienią.