nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Placki z ugotowanych ziemniaków i fety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne placki intensywne w smaku świetne do obiadu, czy jako przekąska. Kusząco pachną i świetnie smakują, pyszne zarówno same jak i z dodatkiem wszelakich sosów, ketchupu.

Placki z ugotowanych ziemniaków i fety Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z ugotowanych ziemniaków i fety

 

Sposób przygotowania:

Placki z ugotowanych ziemniaków i fety
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc ugotowane ziemniaki za pomocą tłuczka. Przełożyć ugotowane, utłuczone i już nieco przestudzone ziemniaki do miski. Obraną z łupiny cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na oleju. Dodać podsmażoną cebulę do ziemniaków przełożonych do miski. Do ziemniaków z cebulą dodać odsączoną z zalewy fetę. Do ziemniaków z fetą i zeszkloną cebulą dodać jajka, 2 czubate łyżki mąki pszennej oraz przyprawy - odrobinę chili i gałki muszkatołowej, sporo czosnku granulowanego i oregano. Wszystkie składniki umieszczone w misce dokładnie wymieszać. Brać trochę powstałej masy i formować z niej placek, który następnie obtaczać w mące pszennej. Postępować każdorazowo tak samo formując kolejne placki aż do wyrobienia masy. Na patelni rozgrzać dość sporo oleju. Smażyć uformowane i obtoczone w mące placki na dobrze rozgrzanym oleju i niezbyt dużym płomieniu z obu stron do momentu, aż się zarumienią.
Placki z ugotowanych ziemniaków i fety
Ugotowane i utłuczone ziemniaki przełożone do miski z dodatkiem fety i podsmażonej cebuli.
Placki z ugotowanych ziemniaków i fety
Ziemniaki,feta i cebula z dodatkiem jajek,mąki i przypraw tuż przed wymieszaniem.
Placki z ugotowanych ziemniaków i fety
Uformowany placek obtaczany w mące pszennej.
Placki z ugotowanych ziemniaków i fety
Placki smażone na sporej ilości oleju z obu stron do zarumienienia.