Sposób przygotowania:
Placuszki z cukinii i ziemniaka dla dzieci
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy wraz ze skórką na drobnych oczkach tarki. Oprószamy pół szczypty soli i odstawiamy, aby puściła sok - odsączamy. Ziemniak obieramy, myjemy i ścieramy na papkę (jak na bliny). Solimy pół szczypty i odciskamy nadmiar płynu. Warzywa przekładamy do jednej miski, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i doprawiamy odrobiną pieprzu. Całość dokładnie wyrabiamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe placuszki wykładając masę łyżką i lekko spłaszczając. Powinny być rumiane z obu stron. Smażymy na wolnym ogniu. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Nina W.
MałaMi89
Dokładnie! Ja też lubię :) trochę się obawiałam, czy posmakuje mojemu dziecku, ale niepotrzebnie :))