jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placki zapiekane z pieczarkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Placki zapiekane z pieczarkami i serem to przepis pozwalający na wykorzystanie niezjedzonych placków z dnia poprzedniego. Po zapieczeniu pod kołderką z grzybów i sera są nadal chrupiące i pyszne.

Placki zapiekane z pieczarkami i serem

Składniki:

Placki zapiekane z pieczarkami i serem

 

  • 4 spore placki ziemniaczane
  • 30 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • Pieprz sól do smaku

Sposób przygotowania:

Placki zapiekane z pieczarkami i serem

przygotowanie składników zapiekanki

Placki zapiekane z pieczarkami i serem
Placki pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego

Placki układamy na ręczniku papierowy i odsączamy z pozostałego tłuszczu.

Przygotowanie kołderki z grzybów

Placki zapiekane z pieczarkami i serem
Smażymy jgrzyby, doprawiając lubczykiem i pieprzem. na końcu solimy.

Obieramy cebulę i grzyby. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki grzyby. Smażymy je doprawiając lubczykiem i pieprzem. na końcu solimy. Na końcu dodajemy masło.

Zapiekanie

Placki zapiekane z pieczarkami i serem
Placki z kołderką z grzybów i sera zapiekamy na patelni lub w piekarniku

Żółty ser ścieramy w łezkę.
Placki układamy na patelni lub w naczyniu żaroodpornym. Nakrywamy placki grzybami a następnie serem po czym zapiekamy pod przykryciem na patelni lub w piekarniku do chwili aż ser się rozpłynie.