Sposób przygotowania:
placki ziemniaczane z serem i pieczarkam
Pieczarki oczyścić opłukać, skropić sokiem z cytryny, zetrzec na tarce o dużych oczkach. Usmażyć na rozgrzanym oleju,dodać przecier pomidorowy i posiekaną natkę. Doprawić do smakuZiemniaki obrać opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć. Masę ziemniaczaną połączyć z jajkiem i przesianą mąką, doprawić do smaku pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej i smażyć cienkie placki na złoto-brązowo z obu stron. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej połowę usmażonych placków, posmarować je pieczarkami, przykryć pozostałymi plackami. Posypać startym serem i przykryć wiórkami masła. Zapiekać około 10 minut w wpiekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego