szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

placki ziemniaczane z serem i pieczarkam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

placki ziemniaczane z masą pieczarkową zapiekane z serem

placki ziemniaczane z serem i pieczarkam

Składniki:

placki ziemniaczane z serem i pieczarkam

 

Sposób przygotowania:

placki ziemniaczane z serem i pieczarkam
Pieczarki oczyścić opłukać, skropić sokiem z cytryny, zetrzec na tarce o dużych oczkach. Usmażyć na rozgrzanym oleju,dodać przecier pomidorowy i posiekaną natkę. Doprawić do smakuZiemniaki obrać opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć. Masę ziemniaczaną połączyć z jajkiem i przesianą mąką, doprawić do smaku pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej i smażyć cienkie placki na złoto-brązowo z obu stron. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej połowę usmażonych placków, posmarować je pieczarkami, przykryć pozostałymi plackami. Posypać startym serem i przykryć wiórkami masła. Zapiekać około 10 minut w wpiekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego