kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Placki „Ziemniaczana rozkosz”

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane z bananem i kiełbasą, polane jogurtem brzoskwiniowym? Czemu nie! Niebanalne połączenie!

Placki „Ziemniaczana rozkosz” Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki „Ziemniaczana rozkosz”

 

  • 2 duże ziemniaki (ok. 40 dag)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 banany (ok. 20dag)
  • 18 dag kiełbasy
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • olej do smażenia
  • 1 duży jogurt brzoskwiniowy

 

Sposób przygotowania:

Placki „Ziemniaczana rozkosz”
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ziemniaków dodajemy szczyptę soli, pieprz, mąkę, jajka i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolita masę . Banany obieramy i kroimy w kostkę, w taką sam kostkę kroimy kiełbasę, ja użyłam kiełbasę podwędzaną, ale może być też kiełbasa toruńska, zwyczajna, podwawelska lub inna podobna. Do masy ziemniaczanej dodajemy pokrojone banany i kiełbasę i mieszamy składniki. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nanosimy placki z przygotowanej masy. Smażymy z każdej strony. Placki podajemy na liściu sałaty i polewamy je jogurtem brzoskwiniowym. SMACZNEGO!
Placki „Ziemniaczana rozkosz”
Ziemniaki ścieramy na tarce i dodajemy do nich jajka, mąkę, pieprz, sól i pietruszkę.
Placki „Ziemniaczana rozkosz”
Banany i kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do masy ziemniaczanej.
Placki „Ziemniaczana rozkosz”
Wszystko mieszamy uzyskując
Placki „Ziemniaczana rozkosz”
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki. Placki smażymy z każdej strony cały czas utrzymując wysoką temp. oleju