patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne placki ziemniaczane tarte na grubo z cebulką. Idealne same ale również z gulaszem lub śmietaną.

Placki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki suszonej 3 łyżki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane
Ziemniaki myje, obieram a następnie trę na grubych oczkach. Odciskam nadmiar soku.

Następnie obieram cebulę i drobno kroję a następnie smażę na rumiano. Dodaję do ziemniaków oraz mąkę, jajka, sól i pieprz oraz suszoną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszam.

Na patelni wylewam olej a następnie za pomocą łyżki kładę placki. Smażę na złoto.

Po upieczeniu każdy placek kładę na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki ziemniaczane
Ziemniaki trę na grubych oczkach, dodaję cebulkę usmażoną.
Placki ziemniaczane
Do ziemniaków dodaje jajka oraz mąkę pszenną.
Placki ziemniaczane
Całość mieszam i doprawiam. Na koniec dodaję natkę pietruszki.
Placki ziemniaczane
Placki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.