Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane na słodko :)
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach do miski. Przełóż miazgę na sitko o gęstych oczkach, ustawione na pustym garnku. Następnie zawartość sitka przełóż z powrotem do miski. Płyn z garnka wylej, a osiadłą na dnie mączkę przełóż do miski z miazgą ziemniaczaną. Do miazgi ziemniaczanej dodaj 1-2 łyżki mąki ( Miazga powinna być wilgotna, ale nie wodnista ), odrobinę pieprzu i soli. Wszystko wymieszaj. Potem wlej trochę oleju na patelnie 9 ok. 3-6 łyżek ). Na rozgrzany olej kładź łyżkę miazgi ziemniaczanej, ugniatając ją na okrągłe placki. Placki powinny mieć piękny złocisty kolor. Po usmażeniu placki kłaść na papier śniadaniowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Na koniec przełożyć na talerz i posypać cukrem. Smacznego. :)