dominikon

dominikon

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Placki ziemniaczane pikantne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna odmiana placków ziemniaczanych :)

Placki ziemniaczane pikantne

Składniki:

Placki ziemniaczane pikantne

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane pikantne
Ziemniaki należy umyć, obrać, osączyć, zetrzeć na tarce o małych otworach. Masę wyłożyć na gęste sito i pozostawić do osączenia. Płyn pozostawić na kilkanaście minut, następnie zlać ostrożnie z wierzchu. Zebrać skrobię, która osiada na dnie naczynia, dodać do utartych ziemniaków. Cebulę i czosnek obrać, i opłukać. Cebule zetrzeć na tarce. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą i pieprzem i wraz z cebulą dodać do ziemniaków. Jajko umyć, wylać do miseczki, połączyć z masą ziemniaczaną, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry lub chilli. Usmażyć na jak możliwie cienkie placki i można podawać do stołu. Smacznego :)