PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Placki ziemniaczane po góralsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejna wariacja na temat placków ziemniaczanych :-) Tym razem z pysznym oscypkiem i rumianym boczkiem z cebulką.

Placki ziemniaczane po góralsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane po góralsku

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane po góralsku
Ziemniaki  i cebulę obieramy , myjemy i  ścieramy na tarce . Obraną marchewkę ścieramy na małych oczkach i mieszamy z pozostałymi warzywami. Dodajemy jajko, mąkę i 3/4 sera wędzonego pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje placków. Smażymy na złoty kolor. Gotowe placki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i cebulę. Placki układamy na talerzu wokół miseczki z kwaśną śmietaną. Posypujemy podsmażonym boczkiem i resztą wędzonego sera. Jemy na ciepło.
Placki ziemniaczane po góralsku
Etap 1 Gotowe ciasto na placki po góralsku.
Placki ziemniaczane po góralsku
Etap 2 Placki smażymy na oleju rzepakowym.
Placki ziemniaczane po góralsku
Etap 3 Boczek podsmażamy bez dodawania tłuszczu.
Placki ziemniaczane po góralsku
Etap 4 Placki układamy tak, aby nachodziły na siebie.