MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Placki ziemniaczane tzw. bliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placki ziemniaczane, bliny, ołatki... nazw jest wiele, a placki te same - na pewno nie dietetyczne, ale pyszne placuszki, którymi zajada się każdy!

Placki ziemniaczane tzw. bliny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane tzw. bliny

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane tzw. bliny
Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z cebulą ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy do nich jajka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, doprawiamy solą i pieprzem (dość sporo na tą ilość ciasta). Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta, spłaszczamy formując cienkie placuszki (lekko wyrosną). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Placki ziemniaczane tzw. bliny
Do startych ziemniaków dodajemy jajka, sól, pieprz
Placki ziemniaczane tzw. bliny
Po wymieszaniu wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem
Placki ziemniaczane tzw. bliny
Ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste
Placki ziemniaczane tzw. bliny
Formujemy cienkie placuszki i smazymy na złoty kolor