Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane tzw. bliny
Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z cebulą ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy do nich jajka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, doprawiamy solą i pieprzem (dość sporo na tą ilość ciasta). Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta, spłaszczamy formując cienkie placuszki (lekko wyrosną). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło lub na zimno.
![Placki ziemniaczane tzw. bliny Placki ziemniaczane tzw. bliny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/placki-ziemniaczane-tzw-bliny-313381.jpg)
![Placki ziemniaczane tzw. bliny Placki ziemniaczane tzw. bliny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/placki-ziemniaczane-tzw-bliny-313382.jpg)
![Placki ziemniaczane tzw. bliny Placki ziemniaczane tzw. bliny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/placki-ziemniaczane-tzw-bliny-313383.jpg)
![Placki ziemniaczane tzw. bliny Placki ziemniaczane tzw. bliny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/placki-ziemniaczane-tzw-bliny-313384.jpg)