Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane wg Ketmia
Wykonanie:
1. Ziemniaki (najlepiej średniej wielkości) obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulą.
2. Nadmiar soku z ziemniaków odlewamy.
3. Dodajemy mąkę i całe jajko. Mieszamy i przyprawiamy do smaku.
4. Na patelnie lejemy łyżkę oleju. Robimy 2-3 placki na patelni w zależności od wielkości patelni i tego czy chcemy zjeść większe czy mniejsze placki. Smażymy placki do zrumienienia z obu stron, dolewając oleju, by się nie przypaliły.
5. Doskonale smakują na ciepło i zimno. Można podawać z cukrem lub śmietaną albo na ostro z sosem pomidorowym czy paprykowym. Przepis na 6-8 placków średniej wielkości.
1. Ziemniaki (najlepiej średniej wielkości) obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulą.
2. Nadmiar soku z ziemniaków odlewamy.
3. Dodajemy mąkę i całe jajko. Mieszamy i przyprawiamy do smaku.
4. Na patelnie lejemy łyżkę oleju. Robimy 2-3 placki na patelni w zależności od wielkości patelni i tego czy chcemy zjeść większe czy mniejsze placki. Smażymy placki do zrumienienia z obu stron, dolewając oleju, by się nie przypaliły.
5. Doskonale smakują na ciepło i zimno. Można podawać z cukrem lub śmietaną albo na ostro z sosem pomidorowym czy paprykowym. Przepis na 6-8 placków średniej wielkości.