Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z cukinią
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, a w następnej kolejności zatrzeć na tarce o dużych oczkach lub maszynką. Jeżeli powstanie sok to należy go wylać, aby pozostało same ciasto ze zmielonych ziemniaków. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy, a następnie również zetrzeć na tarce lub za pomocą maszynki. Cukinię Cukinię obrać, umyć, a później także zetrzeć na tarce. Zmielone ziemniaki, cebulę oraz cukinię dokładnie wymieszać ze sobą. Ciasto z warzyw doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Do ciasta wbić dwa całe jaka oraz dwie łyżki mąki pszennej i ponownie dokładnie wymieszać. Na patelnię, na rozgrzany olej nakładać łyżką ciasto i piec placki ziemniaczane z cukinią z jednej i drugiej strony, ale uważać, żeby nie przypaliły się.