Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z dipem twarożkowym
Kartofle obieramy. Trzemy za pomocą malaksera lub tarki o najdrobniejszych oczkach. Odstawiamy na parę minut na bok by puściły sok. Sok, który zbierze się na powierzchni zlewamy. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy również mąkę i jajko. Doprawiamy masę ziemniaczaną rozgniecionym czosnkiem , solą i pieprzem. Mieszamy starannie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy za pomocą łyżki masę na patelnię, tak by powstały niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron na złoto. Twarożek miksujemy na gładką masę razem z jogurtem i majonezem. Dodajemy do masy posiekaną drobno paprykę,natkę pietruszki oraz dymkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę cukru. Mieszamy. Podajemy placki z dodatkiem dipu - na gorąco.