przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Placki ziemniaczane z dipem twarożkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane urozmaicone twarożkowym sosem z dodatkiem papryki.

Placki ziemniaczane z dipem twarożkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki ziemniaczane z dipem twarożkowym

 

  • NA PLACKI:
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • NA DIP:
  • 25 dag twarożku
  • 1 dymka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • kawałek czerwonej papryki
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z dipem twarożkowym
Kartofle obieramy. Trzemy za pomocą malaksera lub tarki o najdrobniejszych oczkach. Odstawiamy na parę minut na bok by puściły sok. Sok, który zbierze się na powierzchni zlewamy. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy również mąkę i jajko. Doprawiamy masę ziemniaczaną rozgniecionym czosnkiem , solą i pieprzem. Mieszamy starannie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy za pomocą łyżki masę na patelnię, tak by powstały niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron na złoto. Twarożek miksujemy na gładką masę razem z jogurtem i majonezem. Dodajemy do masy posiekaną drobno paprykę,natkę pietruszki oraz dymkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę cukru. Mieszamy. Podajemy placki z dodatkiem dipu - na gorąco.
Placki ziemniaczane z dipem twarożkowym
Mimo ze nie lubie plackow jesc np ze smietaną - te bardzo mi smakują.