marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placki ziemniaczane z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Na piątkowy obiad zamiast ryby, czy jaj sadzonych można wymyślić coś innego np. nowe odmiany placków warzywnych lub ziemniaczanych z dodatkami lub przyprawami.

Placki ziemniaczane z dodatkami

Składniki:

Placki ziemniaczane z dodatkami

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z dodatkami
Ziemniaki na placki obrać, opłukać i oraz zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, potem wbić jajo, dodać mąki pszennej oraz kilka różnych dodatków jak grillowana cebulka zamiast zwykłej surowej, czuszkę pozbawioną nasion, opłukana i posiekaną, a z przypraw kminek zwykły, szczypta curry lub kurkumy oraz sól zwykła lub czosnkowa. Całość wymieszać rękoma lub łyżką dużą, aby grudki z mąki znikły.

Olej wlać na patelnię i rozgrzać, aż zacznie pyrkotać, wtedy kłaść łopatką kuchenną lub łyżką masę ziemniaczaną po trzy lub cztery sztuki.

Smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron, następnie wyjąć, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz płaski. Smażyć kolejne, aż do wyczerpania zapasów masy ziemniacznej.

Najlepiej smakują z piwem jasnym lub Redd's.

smażenie