Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z dodatkami
Ziemniaki na placki obrać, opłukać i oraz zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, potem wbić jajo, dodać mąki pszennej oraz kilka różnych dodatków jak grillowana cebulka zamiast zwykłej surowej, czuszkę pozbawioną nasion, opłukana i posiekaną, a z przypraw kminek zwykły, szczypta curry lub kurkumy oraz sól zwykła lub czosnkowa. Całość wymieszać rękoma lub łyżką dużą, aby grudki z mąki znikły.
Olej wlać na patelnię i rozgrzać, aż zacznie pyrkotać, wtedy kłaść łopatką kuchenną lub łyżką masę ziemniaczaną po trzy lub cztery sztuki.
Smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron, następnie wyjąć, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz płaski. Smażyć kolejne, aż do wyczerpania zapasów masy ziemniacznej.
Najlepiej smakują z piwem jasnym lub Redd's.
Olej wlać na patelnię i rozgrzać, aż zacznie pyrkotać, wtedy kłaść łopatką kuchenną lub łyżką masę ziemniaczaną po trzy lub cztery sztuki.
Smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron, następnie wyjąć, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz płaski. Smażyć kolejne, aż do wyczerpania zapasów masy ziemniacznej.
Najlepiej smakują z piwem jasnym lub Redd's.
smażenie