Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z grzybami
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wbić jaja, całość dokładnie połączyć wraz z solą (do smaku). Rozgrzać olej na patelni. Nakładać ciasto łyżką, tworząc kształtne placki. Smażyć na silnym ogniu z obu stron na złoto (w miarę potrzeby dodawać tłuszcz do smażenia). Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać natychmiast po usmażeniu, póki są chrupiące. Grzyby oczyścić, opłukać kilkakrotnie, pokroić w cienkie krążki lub w paski. Podlać niewielką ilością wody (ok. 5 łyżek), udusić z cebulą i masłem pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną, zalać je śmietaną, mieszając zagotować, dodać sól, pieprz do smaku.
KasiaJulcia
LIDZIA