marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placki ziemniaczane z grzybami i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane choć pracochłonne,są pyszne i aromatyczne zależnie od tego,czego się doda. Dziś serwowane są ze zmielonymi grzybami i ziołami.

Placki ziemniaczane z grzybami i ziołami

Składniki:

Placki ziemniaczane z grzybami i ziołami

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z grzybami i ziołami
Kartofle obrać, opłukać w bieżącej wodzie oraz zetrzeć na tarce lub przepuścić przez elektrycznej maszynce do mięsa wraz z obraną, umytą i pokrojoną na piórka cebulą i namoczonymi dzień wcześnie grzybami. Wbić surowe jajko, dodać 2-3 łyżki mąki pszennej, dodać sól, pieprz, curry oraz suszone zioła lub świeże. Wymieszać rękoma masę ziemniaczaną. Wlać olej na patelnię i na rozgrzany kłaść łopatką lub łyżką średnie placuszki po 2-3 sztuki. Smażyć kilka minut z obu stron na złoto-brązowy kolor. Wyjmować i odsączyć z tłuszczu nad patelnią. Przełożyć na płaskie talerze i spożywać.