Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placki ziemniaczane z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane w urozmaiconej wersji

Placki ziemniaczane z kiełbasą

Składniki:

Placki ziemniaczane z kiełbasą

 

  • 1 kg ziemniaki,
  • 2 szt cebula,
  • 30 dag kiełbasa,
  • 1 puszka groszek konserwowy,
  • 2 szt jajka,
  • 2 łyżki mąka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z kiełbasą
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę drobno posiekać, kiełbasę pokroić w kostkę, groszek odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki połączyć, dodać mąkę, jajka, sól i pieprz, wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nakładać placki, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z sosem.