kgoszcz

kgoszcz

Starszy Kucharz
[Przepisów: 60]

placki ziemniaczane z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

placki ziemniaczane-wersja łatwiej strawna

placki ziemniaczane z koperkiem

Składniki:

placki ziemniaczane z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

placki ziemniaczane z koperkiem
Ziemniaki-najlepiej duże trzemy na tarce na najmniejszych oczkach. Do masy dodajemy jedno surowe jajko, sól, oraz mąke -kilka łyżek w zalezności od tego czy ziemniaki puszczą dużo wody. Następnie siekamy koperek i dodajemy do masy. Swietna jest rownież wersja z drobno posiekaną cebulką zamiast koperku.

Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy masę. Można nakladać po kilka owalnych płaskich placuszków na patelnie, albo jeden duży tak jak nalesnik (ja uwielbiam takie duze). Smażymy z dwóch stron.

Podajemy ciepłe lekko posolone. Ewentualnie z odrobiną śmietany.