Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Placki ziemniaczane z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gdy do masy ziemniaczanej dodamy sok z cytryny lub szczyptę kwasku cytrynowego to ciasto nie ciemnieje.

Placki ziemniaczane z kukurydzą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane z kukurydzą

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z kukurydzą
Ziemniaki obrać i wraz z cebulą zetrzeć na drobnej tarce, odlać nadmiar wody. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, jajko, mąkę, sok z cytryny, przyprawić do smaku solą i ziołowym pieprzem, wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Upieczone placki osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane z kukurydzą
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z masą ziemniaczaną.
Placki ziemniaczane z kukurydzą
Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Placki ziemniaczane z kukurydzą
Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.