Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z kurkami
Kurki oczyścić i opłukać oraz posiekać na kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać wraz z cebulami i czuszką, którą naciąć na wzdłuż i usunąć nasiona z ogonkiem. Ziemniaki zetrzeć na tarce lub przepuścić przez elektryczną maszynkę, aby poszło szybciej. Potem zmielić cebule. Odlać sok z ziemniaków. Wbić do masy ziemniaczanej jajko, dodać mąki pszennej, czuszkę siekaną i sól. Wymieszać wraz równie posiekanymi grzybami. Wlać olej na patelnię i rozgrzać. jak zacznie skwierczeć , nabierać masę na łopatkę kuchenną lub łyżkę i kłaść na skwierczący olej. Smażyć placki na złotobrązowy kolor z obu stron. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Smażyć kolejne i jeść.