Sposób przygotowania:
Placki z sosem grzybowo serowym
Placki : Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć razem z cebulą na tarce o grubych oczkach. Dodać jajka, kaszę oraz przyprawy i wymieszać. Na patelni z olejem smażyć placki na złoty kolor aby placki były chrupiące. Sos : W garnku roztopić masło, wrzucić podgrzybki i kurki i smażyć około 3 minuty. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulą i dalej smażyć aż cebula zmięknie. Następnie podlać wodą, dodać serek topiony i chwilę gotować do momentu rozpuszczenia się serka. Dodać sól i pieprz, wymieszać a następnie wlać śmietankę i gotować sos kilka minut aż śmietanka lekko zgęstnieje. W miarę potrzeby doprawić. Placki nakładać na talerze a obok nałożyć sos, na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.