Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sosem z kurek
Lubię placki chrupiące, więc ziemniaki ścieram nie na papkę, ale na grubszym sitku - na wiórki. Cebulę i czosnek również. Do startej masy dodaj jajko, mąkę i wymieszaj na zwartą masę. Na rozgrzany tłuszcz (raczej dużo) nakładaj masę - ok. 2 łyżek na placek, uformuj i smaż na rumiano z obu stron. Osącz na papierowym ręczniku. Sos: kurki (jeżeli są mocno zapiaszczone) opłucz pod bieżącą wodą, osusz dokładnie i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj trochę (łyżkę - dwie) wody i duś pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Odkryj, dodaj śmietanę, przyprawy i trzymaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Placki podawaj polane sosem i obficie posypane natką.