Sposób przygotowania:
Placuszki ziemniaczane z sosem kurkowym
Kurki dobrze oczyścić i opłukać, osączyć. Cebulę posiekać. W rondelku roztopić masło, zeszklić cebulę. Dodać kurki – małe w całości a większe podzielone na kawałki. Smażyć razem 3-5 min. a następnie wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje, ale nie za długo bo kurki zrobią się gumowate.
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Dodać jajko i mąkę, dokładnie wymieszać. Masę doprawić dość obficie solą i pieprzem ziołowym. Smażyć nieduże placki na gorącej patelni z rozgrzanym olejem – zrumienione z obu stron przekładać na chwilę na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Na talerze wykładać po 3-5 placków, polać sosem kurkowym i posypać posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Dodać jajko i mąkę, dokładnie wymieszać. Masę doprawić dość obficie solą i pieprzem ziołowym. Smażyć nieduże placki na gorącej patelni z rozgrzanym olejem – zrumienione z obu stron przekładać na chwilę na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Na talerze wykładać po 3-5 placków, polać sosem kurkowym i posypać posiekaną natką pietruszki.
Babciagramolka
elzbieta8960
:) :) :) ....5...:)
msewka