Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z mięsem z kurczaka w sosie
Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę, włożyć do miseczki, wymieszać z 2 łyżkami oleju i przyprawą do gyrosa. Przykryć i odłożyć przynajmniej na 1 godzinę. Następnie włożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Na pozostałym oleju zeszklić drobno posiekaną 1 cebulę, wsypać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć. Do pół miękkiego mięsa włożyć paprykę z cebulą i dalej gotować. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, mieloną papryką, połączyć z miękkim mięsem, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odlać nadmiar wody, dodać jajka i mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć dość duże placki, usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z mięsem, sosem i śmietaną lub jogutrem.