WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2132]

Placki ziemniaczane z orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mielonych orzechów włoskich, smażone na oleju. Można je podać z dowolnymi dodatkami lub bez niczego.

Placki ziemniaczane z orzechami włoskimi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z orzechami włoskimi

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z orzechami włoskimi

ETAP 1:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozgnieść dokładnie tłuczkiem. Dodać zmielone orzechy włoskie i otręby pszenne. Wsypać szklankę mąki i wbić jajko i żółtko. Wsypać sól i zagnieść ciasto. W razie potrzeby posypać mąką aby się nie kleiło do rąk.

Ciasto uformować w walec i pokroić na cienkie plastry. Każdy plaster spłaszczyć w dłoniach i obtoczyć w mące. Placki układać na patelni na rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na rumiano.

Wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Podawać bez dodatków lub z serem, gulaszem czy surówką.

Placki ziemniaczane z orzechami włoskimi
Kilka uformowanych placków ułożona na patelni
Placki ziemniaczane z orzechami włoskimi
Zagniecione ciasto na placki uformowane w walec
Placki ziemniaczane z orzechami włoskimi
Zmielone orzechy włoskie dodane do pozostałych składników ciasta na placki
Placki ziemniaczane z orzechami włoskimi
Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozgniecione tłuczkiem