marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placki ziemniaczane z parówkami i kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane można podawać na różne sposoby i z różnymi nadzieniami lub dodatkami, nierzadko z cukrem i śmietaną,ale i też z parówkami.

Placki ziemniaczane z parówkami i kaparami

Składniki:

Placki ziemniaczane z parówkami i kaparami

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z parówkami i kaparami
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć, cebulę jak kto woli też dodać obraną, opłukana i posiekaną-ja nie lubię. Parówki pozbawić osłonek i pokroić na plasterki. Do masy ziemniaczanej dodać jajko surowe, przyprawy łącznie z kaparami- sól nieco ograniczyć, bo kapary mogą być słone oraz mąki pszennej ćwiartkę. Wymieszać łyżką masę wsypać pokrojone parówki lub też obsmażyć je lekko na oleju rozgrzanym i dopiero potem kłaść łyżkami masę na trzy lub cztery porcje. Smażyć placki na złoty brąz z obu stron, po czym wyjąć, odsączyć na łopatce z tłuszczu i przełożyć na płaski talerz. Smażyć kolejne, aż do wyczerpania zapasów.