Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Placki ziemniaczane ze smażoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cebulę do placków należy tylko zeszklić ( mnie się za mocno usmażyła) ale placki i tak były pyszne.

Placki ziemniaczane ze smażoną cebulką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki ziemniaczane ze smażoną cebulką

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane ze smażoną cebulką
Cebule drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odlać nadmiar wody. Do startych ziemniaków dodać roztrzepane widelcem jajka, przyprawę vegeta, obie mąki, zeszkloną cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta ziemniaczanego na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane ze smażoną cebulką
utarte ziemniaki wymieszać z jajkami, cebulą i mąką, przyprawić do smau.
Placki ziemniaczane ze smażoną cebulką
Porcje ciasta ziemniaczanego smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.