Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 294]

Gicz wołowa z glazurowanymi warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięsko giczy wołowej jest pożywne, aromatyczne i soczyste, podczas długiego pieczenia staje się bardzo miękkie i delikatne.

Gicz wołowa z glazurowanymi warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gicz wołowa z glazurowanymi warzywami

 

  • 1 kg. giczy wołowej
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane z margaryną)
  • 1 cebula (pokroić w kostkę)
  • kawałek pietruszki (korzeń / pokroić w kostkę)
  • kawałek selera (korzeń / pokroić w kostkę)
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka rozmarynu (suszony)
  • 1 łyżeczka peperoni (suszone)
  • 500 ml bulionu (wołowy)
  • 1 łyżeczka soli
  • przyprawy: pieprz

Sposób przygotowania:

Gicz wołowa z glazurowanymi warzywami
► Mięso umyć, osuszyć i przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z obu stron, żeby mięso się ładnie przyrumieniło. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.

► Do naczynia po smażeniu mięsa wrzucić pietruszkę, seler, cebulę i krutko wszystko razem podsmażyć. Po czym posypać rozmarynem, peperoni i solą, dodać miód, podlać octem balsamicznym, bulionem i wszysko z sobą wymieszac. Całość wlać do mięsa w naczeniu żaroodpornym i przykryć szczelnie foliią aluminiową.

► Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 180 - 240 minut w temperaturze 140C / Termoobieg /, od czasu do czassu sprawdzić poziom płynu i ewentualnie dolać wody. Woda powinna odparować, ale trzeba pilnować, żeby nie nastąpiło to za szybko i mięso się nie przypaliło. Mięso po pieczeniu powinno być bardzo miękkie i delikatne.

Ponieważ sos zawiera miód i słodkawy ocet balsamiczny trzeba go dobrze posolić dla zrównoważenia smaków, ponieważ inaczej będzie po prostu za słodki.
Gicz wołowa z glazurowanymi warzywami
Naczynie żaroodporne z mięsem wstawić do piekarnika i piec, od czasu do czassu sprawdzić poziom płynu i ewentualnie dolać wody.
Gicz wołowa z glazurowanymi warzywami
Gicz wołową umyć, osuszyć i przyprawić z obu stron solą i pieprzem