Sposób przygotowania:
Gicz wołowa z glazurowanymi warzywami
► Mięso umyć, osuszyć i przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z obu stron, żeby mięso się ładnie przyrumieniło. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
► Do naczynia po smażeniu mięsa wrzucić pietruszkę, seler, cebulę i krutko wszystko razem podsmażyć. Po czym posypać rozmarynem, peperoni i solą, dodać miód, podlać octem balsamicznym, bulionem i wszysko z sobą wymieszac. Całość wlać do mięsa w naczeniu żaroodpornym i przykryć szczelnie foliią aluminiową.
► Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 180 - 240 minut w temperaturze 140C / Termoobieg /, od czasu do czassu sprawdzić poziom płynu i ewentualnie dolać wody. Woda powinna odparować, ale trzeba pilnować, żeby nie nastąpiło to za szybko i mięso się nie przypaliło. Mięso po pieczeniu powinno być bardzo miękkie i delikatne.
Ponieważ sos zawiera miód i słodkawy ocet balsamiczny trzeba go dobrze posolić dla zrównoważenia smaków, ponieważ inaczej będzie po prostu za słodki.
► Do naczynia po smażeniu mięsa wrzucić pietruszkę, seler, cebulę i krutko wszystko razem podsmażyć. Po czym posypać rozmarynem, peperoni i solą, dodać miód, podlać octem balsamicznym, bulionem i wszysko z sobą wymieszac. Całość wlać do mięsa w naczeniu żaroodpornym i przykryć szczelnie foliią aluminiową.
► Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 180 - 240 minut w temperaturze 140C / Termoobieg /, od czasu do czassu sprawdzić poziom płynu i ewentualnie dolać wody. Woda powinna odparować, ale trzeba pilnować, żeby nie nastąpiło to za szybko i mięso się nie przypaliło. Mięso po pieczeniu powinno być bardzo miękkie i delikatne.
Ponieważ sos zawiera miód i słodkawy ocet balsamiczny trzeba go dobrze posolić dla zrównoważenia smaków, ponieważ inaczej będzie po prostu za słodki.
SylaUla