ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Placki ziemniaczano-jabłkowe z nutką chrzanu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne postne danie. Jabłka bardzo dobrze poprawiają smak ziemniaków o tej porze roku. Z lekką nutką chrzanu smakują wybornie.

Placki ziemniaczano-jabłkowe z nutką chrzanu

Składniki:

Placki ziemniaczano-jabłkowe z nutką chrzanu

 

 

 

  • mały twarożek naturalny
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

 

  • mały pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano-jabłkowe z nutką chrzanu

ETAP 1:

Jabłka i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest taka konieczność, odcisnąć płyn.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym.

Do masy jabłkowo-ziemniaczanej dodać roztrzepane jajka, wystudzoną, zeszkloną cebulkę, mąkę pszenną, majeranek, pieprz i sól do smaku.

Dokładnie wyrobić i smażyć zgrabne placki nakładając porcje na rozgrzaną patelnię. Smażyć na złoty kolor.

Z twarożku, śmietany, chrzanu z dodatkiem cukru i soli zrobić gęsty sos.

Ciepłe placki podawać z sosem i posypane szczypiorkiem. Smacznego.