renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Placki ziemniaczano-jabłkowe z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki ziemniaczane w innym wydaniu bo z jabłkami. Podawane z aromatycznym sosem z leśnych grzybów. Polecam!!!

Placki ziemniaczano-jabłkowe z sosem grzybowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki ziemniaczano-jabłkowe z sosem grzybowym

 

  • Na sos:
  • 0,5 kg świeżych grzybów leśnych( w zimie mogą być mrożone)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml śmietanki kremowej 18%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • koperek

 

  • Na placki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 duże jabłko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano-jabłkowe z sosem grzybowym

Etap 1

Placki ziemniaczano-jabłkowe z sosem grzybowym
Ziemniaki i cebulę obrać, jabłko pozostawić nieobierane.

Ziemniaki obrać, cebulę również, jabłko pozbawić gniazda nasiennego.

Etap 2

Placki ziemniaczano-jabłkowe z sosem grzybowym
Przygotować ciasto na placki w malakserze.

W malakserze wszystkie ww składniki rozdrobnić, dodać resztę składników na placki i razem wymieszać.

Etap 3

Placki ziemniaczano-jabłkowe z sosem grzybowym
Pokrojone grzyby podsmazamy na rozgrzanym tłuszczu.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Grzyby oczyścić i pokroić a następnie podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty, po tym czasie podlewamy szklanką wody i dusimy 15 minut.

Etap 4

Placki ziemniaczano-jabłkowe z sosem grzybowym
Placki należy smażyć na złoty kolor z obu stron.

Placki smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.

Etap 5

Placki ziemniaczano-jabłkowe z sosem grzybowym
Placki ziemniaczano-jabłkowe podajemy polane sosem grzybowym.

Wykańczany sos: dodajemy śmietankę, doprawiamy przyprawami. Na koniec dodajemy siekany koperek. Podajemy placki polane sosem.