Sposób przygotowania:
Ziołowe placki ziemniaczane z farszem grzybowym
Farsz:
Grzyby należy ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie zmielić za pomocą maszynki do mięsa.
Dodać uprzednio podsmażoną cebulę, posiekany czosnek.
Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Placki:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej.
Masę wymieszać i doprawić do smaku.
Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem - porcjami wykładać spore porcje masy ziemniaczanej, które powinny być większe od tych, gdy smażymy zwykłe placki ziemniaczane.
Na środku placków ułożyć niewielką ilość farszu grzybowego i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej.
Całość smażyć obustronnie na rumiano.
Podawać na gorąco opcjonalnie polane ulubionym sosem.
Grzyby należy ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie zmielić za pomocą maszynki do mięsa.
Dodać uprzednio podsmażoną cebulę, posiekany czosnek.
Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Placki:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej.
Masę wymieszać i doprawić do smaku.
Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem - porcjami wykładać spore porcje masy ziemniaczanej, które powinny być większe od tych, gdy smażymy zwykłe placki ziemniaczane.
Na środku placków ułożyć niewielką ilość farszu grzybowego i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej.
Całość smażyć obustronnie na rumiano.
Podawać na gorąco opcjonalnie polane ulubionym sosem.
gusia1000