Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ziołowe placki ziemniaczane z farszem grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie placki są nie tylko bardzo smaczne, ale wbrew pozorom i również proste w przygotowaniu. Polecam!

Ziołowe placki ziemniaczane z farszem grzybowym

Składniki:

Ziołowe placki ziemniaczane z farszem grzybowym

Placki:

Farsz:

Dodatkowo:

  • olej

Ponadto:

  • ulubiony sos

Sposób przygotowania:

Ziołowe placki ziemniaczane z farszem grzybowym
Farsz:

Grzyby należy ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie zmielić za pomocą maszynki do mięsa.

Dodać uprzednio podsmażoną cebulę, posiekany czosnek.

Całość wymieszać i doprawić do smaku.

Placki:

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej.

Masę wymieszać i doprawić do smaku.

Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem - porcjami wykładać spore porcje masy ziemniaczanej, które powinny być większe od tych, gdy smażymy zwykłe placki ziemniaczane.

Na środku placków ułożyć niewielką ilość farszu grzybowego i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej.

Całość smażyć obustronnie na rumiano.

Podawać na gorąco opcjonalnie polane ulubionym sosem.