ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Placuszek skubaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Łatwe w przygotowaniu i smaczne.

Placuszek skubaniec

Składniki:

Placuszek skubaniec

 

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 6 jajek (białka ubić osobno z cukrem)
  • kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru do ciasta
  • 1/2 szkl. cukru do białek
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej

Sposób przygotowania:

Placuszek skubaniec
1.Margarynę roztapiamy i studzimy.Rozcieramy tłuczkiem żółtka z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami cukru waniliowego.Do masy wlewamy przestudzoną margarynę.
2.Dodajemy 3 szkl. mąki,proszek do pieczenia i zagniatamy ręką ciasto.Oddzielamy fragment ciasta wielkości pięści,pozostałą część skubiemy na wcześniej wysmarowaną blachę.Wierzch ciasta smarujemy konfiturą.
3.Białka ubijamy z cukrem i wylewamy na ciasto z konfiturą.
4.Oddzieloną garść ciasta skubiemy na wierzch ubitych białek.
5.Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp.180st przez maksymalnie 30 min.Upieczone posypujemy cukrem pudrem