Sposób przygotowania:
Placuszek skubaniec
1.Margarynę roztapiamy i studzimy.Rozcieramy tłuczkiem żółtka z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami cukru waniliowego.Do masy wlewamy przestudzoną margarynę.
2.Dodajemy 3 szkl. mąki,proszek do pieczenia i zagniatamy ręką ciasto.Oddzielamy fragment ciasta wielkości pięści,pozostałą część skubiemy na wcześniej wysmarowaną blachę.Wierzch ciasta smarujemy konfiturą.
3.Białka ubijamy z cukrem i wylewamy na ciasto z konfiturą.
4.Oddzieloną garść ciasta skubiemy na wierzch ubitych białek.
5.Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp.180st przez maksymalnie 30 min.Upieczone posypujemy cukrem pudrem
2.Dodajemy 3 szkl. mąki,proszek do pieczenia i zagniatamy ręką ciasto.Oddzielamy fragment ciasta wielkości pięści,pozostałą część skubiemy na wcześniej wysmarowaną blachę.Wierzch ciasta smarujemy konfiturą.
3.Białka ubijamy z cukrem i wylewamy na ciasto z konfiturą.
4.Oddzieloną garść ciasta skubiemy na wierzch ubitych białek.
5.Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp.180st przez maksymalnie 30 min.Upieczone posypujemy cukrem pudrem