Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placuszki bananowe z pestkami dyni i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 240
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Są bardzo delikatne, soczyste oraz... przepyszne. Ich bananowy smak został wzbogacony o zdrowe pestki z dyni, ale żeby całość nie była nijaka dodałam do nich cynamon.

Placuszki bananowe z pestkami dyni i cynamonem

Składniki:

Placuszki bananowe z pestkami dyni i cynamonem

Około 14 sztuk:

Dodatkowo:

Ponadto:

  • olej/masło do smażenia

U mnie do podania:

Sposób przygotowania:

Placuszki bananowe z pestkami dyni i cynamonem

Pestki:

Placuszki bananowe z pestkami dyni i cynamonem
Nieprażone pestki należy podprażyć na suchej patelni.

Prażone pestki należy drobno zmielić.
(Ja to zrobiłam za pomocą młynka do mielenia kawy.)

Banany:

Placuszki bananowe z pestkami dyni i cynamonem
Najlepiej użyć bananów bardzo dojrzałych, dzięki czemu placuszków nie trzeba dosładzać.

Banany rozdusić widelcem na puree, które nie musi być idealnie gładkie.

Masa:

Placuszki bananowe z pestkami dyni i cynamonem
Masa powinna być bardzo dokładnie połączona.

Do bananów należy dodać pestki, jajko, mąkę, maślankę oraz cynamon.
Wszystko razem porządnie wymieszać.

Smażenie:

Placuszki bananowe z pestkami dyni i cynamonem
Placki należy smażyć na uprzednio rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu.

Na patelnię z uprzednio rozgrzanym tłuszczem (wystarczy odrobina) należy wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placek.)
Placki smażyć do 2-3 minut, aż spód się zapiecze i ostrożnie przewrócić na drugą stronę.
Dosmażyć jeszcze przez chwilkę do momentu zarumienienia się.

Podanie:

Placuszki bananowe z pestkami dyni i cynamonem
Placki smakują na zimno i po całkowitym ostygnięciu.

Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać na ciepło (zimnie też są smaczne) solo lub z dowolnymi dodatkami.
(Ja je posypałam pestkami oraz polałam odrobiną oleju z pestek dyni.)