Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Placuszki borówkowo- jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki to niezawodny sposób na smaczne śniadanie. Te smakują nam szczególnie. Z podanych proporcji wyszło mi 6 sporych placuszków.

Placuszki borówkowo- jogurtowe

Składniki:

Placuszki borówkowo- jogurtowe

 

  • 140 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • małe jajko
  • 70 g borówki amerykańskiej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • świeże owoce (kiwi, borówki, pomarańcza), mogą być też owoce w żelu, dżem lub cukier puder

Sposób przygotowania:

Placuszki borówkowo- jogurtowe

ETAP 1:

Placuszki borówkowo- jogurtowe
Do blendera kielichowego przekładamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jogurt, borówki...

Mąkę przesiewamy do blendera kielichowego. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jogurt, borówki.

ETAP 2:

Placuszki borówkowo- jogurtowe
Do powyższych składników wbijamy jedno małe jajko.

Wbijamy jajko.

ETAP 3:

Placuszki borówkowo- jogurtowe
Całość blendujemy na jednolite ciasto. Następnie porcjami wylewamy je na patelnię.

Całość blendujemy na jednolite ciasto.

ETAP 4:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Porcjami wylewamy ciasto, tworząc placki. Placuszki smażymy z obu stron po ok. 2 minuty na stronę.
Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ze świeżymi owocami, ale świetnie smakują też z owocami w żelu, dżemem lub cukrem pudrem.