Sposób przygotowania:
Placuszki drożdżowe z bananami
1) Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru i mąki, rozpuścić w letnim (nie gorącym) mleku i odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Banany obrać i pokroić w plasterki. Resztę mąki przesiać do miski, dodać resztę cukru, wlać wyrośnięte drożdże, dokładnie połączyć, a następnie dodać plasterki banana i delikatnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia (Uwaga! Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). 2) Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać porcje ciasta formując placuszki o średnicy ok. 6 cm, smażyć na złoty kolor z obu stron. Posypać cynamonem lub cukrem pudrem i podawać z ulubionymi dodatkami (np. jogurtem, bitą śmietaną, konfiturą. itp.)