olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Placuszki drożdżowe z bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 180
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lekkie, puszyste i mocno bananowe placuszki - w sam raz na zdrowe, małe, słodkie co nieco albo obiad. Pyszności!

Placuszki drożdżowe z bananami

Składniki:

Placuszki drożdżowe z bananami

 

  • 15 dag mąki,
  • 2 dag drożdży,
  • ok. 3/4 szklanki letniego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 dojrzałego banana,
  • olej do smażenia.
  • Dodatkowo:
  • cynamon lub cukier puder.

Sposób przygotowania:

Placuszki drożdżowe z bananami
1) Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru i mąki, rozpuścić w letnim (nie gorącym) mleku i odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Banany obrać i pokroić w plasterki. Resztę mąki przesiać do miski, dodać resztę cukru, wlać wyrośnięte drożdże, dokładnie połączyć, a następnie dodać plasterki banana i delikatnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia (Uwaga! Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). 2) Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać porcje ciasta formując placuszki o średnicy ok. 6 cm, smażyć na złoty kolor z obu stron. Posypać cynamonem lub cukrem pudrem i podawać z ulubionymi dodatkami (np. jogurtem, bitą śmietaną, konfiturą. itp.)