SUPERPRZEPIS

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem

Pieczeń jest bardzo smaczna i dzięki pysznej warstwie szpinaku wygląda naprawdę efektownie. U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez.

Składniki:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem

Forma o wymiarach około 10 cm x 22, warstwa mięsna:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 1/2 ugotowanej marchewki
  • 1/2 ugotowanej pietruszki
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska)
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sol, pieprz

Szpinak:

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem

Warzywa:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem
Do masy można dodać więcej ugotowanych warzyw.

Ugotowaną marchewkę z pietruszką należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno pokroić.

Masa mięsna:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem
Masa powinna być doprawiona według smaku.

Mięso z warzywami, czosnkiem, jajkiem, bułką tartą oraz wszystkimi przyprawami należy dokładnie wyrobić.

Masę doprawić do smaku i podzielić na 2 równe części.

Szpinak:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem
Do pieczeni można również użyć szpinaku świeżego.

Szpinak z posiekanym czosnkiem należy podsmażyć na maśle i doprawić solą z pieprzem.

Wypełnianie foremki:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem
Mięso oraz szpinak należy układać równomiernie.

W foremce wysłanej papierem do pieczenia równomiernie ułożyć: warstwę mięsa, szpinak i ponownie mięso.

Pieczenie:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem
Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.

Pieczeń należy piec przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.