Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Racuchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Racuchy z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Kto ich nie lubił w dzieciństwie. Teraz rzadko się u mnie pojawiają. Dziś postanowiłam przypomnieć sobie ten smak.

Racuchy z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy z jabłkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 500 ml kefiru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami
Jajka roztrzepać, a następnie dodać kefir, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz mąkę. Wymieszać lub ubić trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na ok. 30 min.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Po upływie 30 min. jabłka wrzucić do ciasta i wymieszać.

Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Po wyłożeniu na talerz posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami podczas smażenia na patelni
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami podczas smażenia odwrócone na drugą stronę