jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placuszki jaglano-twarogowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jeśli chcemy zrobić wersję na słodko, do środka dajemy zamiast przypraw cukru ( 2 łyżki). Pomijamy także cebulę. Podajemy z konfiturą.

Placuszki jaglano-twarogowe

Składniki:

Placuszki jaglano-twarogowe

 

  • Składniki:
  • 20 dag kaszy jaglanej,
  • 400 ml bulionu,
  • 1 cebula,
  • 15 dag twarogu,
  • 2 jajka,
  • Sól, pieprz,
  • Olej do smażenia,,
  • 6 łyżek mąki

 

Sposób przygotowania:

Placuszki jaglano-twarogowe
Bulion podgrzewamy i zasypujemy kaszą. Kaszę gotujemy w 400 ml bulionu. Gotową (powinna wchłonąć płyn) odstawiamy do napęcznienia. Gotowa delikatnie studzimy. Przestudzoną mieszamy ją z cebulą pokrojoną w kostkę, jajkami, twarogiem i mąką. Doprawiamy do smaku. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.