zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Placuszki (kotlety) jajeczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jajeczne placuszki z otrębami zamiast bułki

Placuszki (kotlety) jajeczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki (kotlety) jajeczne

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki (kotlety) jajeczne
10 jajek gotujemy na twardo. Mąkę oraz otręby mieszamy w mleku, odstawiamy do napęcznienia. Ugotowane jajka studzimy i obieramy ze skorupek. 8 z nich wkładamy do miski miksującej, dodajemy masę otrębową, 2 surowe jajka, Vegetę( około łyżeczki) i pieprz( 1/4 łyżeczki, wg smaku). Miksujemy całość do połączenia się składników. Zmiksowaną masę przekładamy do miski. Zieloną cebulkę myjemy, osuszamy i drobno kroimy, 2 pozostawione jajka na twardo rozgniatamy widelcem,dodajemy razem z cebulką do miski z masą jajeczną, całość dokładnie mieszamy.Jeśli ciasto jest za luźne można dodać otrębów. Formujemy placuszki, obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię teflonową wlewamy łyżkę oleju, pieczemy placki do zrumienienia z obydwu stron. Podajemy z tartymi burakami i ew. ziemniakami:) Smacznego:)
Placuszki (kotlety) jajeczne
Mąkę oraz otręby mieszamy w mleku, odstawiamy do napęcznienia
Placuszki (kotlety) jajeczne
wkładamy do miski miksującej, dodajemy masę otrębową, 2 surowe jajka
Placuszki (kotlety) jajeczne
Formujemy placuszki, obtaczamy w bułce tartej.
Placuszki (kotlety) jajeczne
Podajemy z tartymi burakami i ew. ziemniakami