Sposób przygotowania:
Placuszki kruche z parmezanem
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać jajko,starty na tarce ser i szczyptę soli.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wykrawać szklanką krążki.
Ułożyć placuszki na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze,posmarować każdy rozmąconym jajkiem,posypać papryką i parmezanem,pokłuć widelcem: piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 10 minut na złoty kolor.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać jajko,starty na tarce ser i szczyptę soli.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wykrawać szklanką krążki.
Ułożyć placuszki na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze,posmarować każdy rozmąconym jajkiem,posypać papryką i parmezanem,pokłuć widelcem: piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 10 minut na złoty kolor.