BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Placuszki owocowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam placuszki z banana, jabłka i dodatkowo borówek amerykańskich, a także bitej śmietany. Placuszki smakowały wybornie.

Placuszki owocowe

Składniki:

Placuszki owocowe

 

  • jabłko 1 szt,
  • banan 1 szt
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • jajko 1 szt,
  • maślanka 1 szkl,
  • sól odrobina,
  • olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Placuszki owocowe
Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach ( nie obierać jabłka).

Do startego jabłka dodać rozdrobniony banan oraz jajko a następnie maślankę. Wymieszać dokładnie do połączenia składników.

Połączyć z suchymi składnikami.

Gdyby ciasto było za luźne dodać więcej mąki, a gdyby było za geste to dodać maślanki.

Na rozgrzaną patelnie dodać odrobinę oleju, nakładaj ciasto i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło np. ze świeżymi owocami i bitą śmietaną.