Agutia

Agutia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 32]

placuszki - racuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybkie i bardzo syte danie, możliwość jedzenia na wile sposobów :)

placuszki - racuszki

Składniki:

placuszki - racuszki

 

  • mąka (ok. 0,4 kg)
  • mleko (ok.1-1,5 szkl.)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder (do posypania)
  • 2 łyżeczki cukru
  • odrobinka drożdży + 1/4 szkl. ciepłego mleka
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

placuszki - racuszki
Najpierw do ciepłego mleka dajemy drożdże, mieszamy i zostawiamy. Następnie...Jajka wbijamy do miski, dajemy cukier i ubijamy trzepaczką, następnie mleko i mąkę, oraz proszek i mleko z drożdżami. Jabłko kroimy w plasterki, niezbyt grube. (nie wrzucamy do ciasta). Na patelnie z olejem wlewamy małe ilości cista, na wylane ciasto kładziemy plasterki jabłka i smażymy po obu stronach na złoto, posypujemy cukrem pudrem, polewamy czekoladą lub dżemem - jak chcemy :) Drożdże nie muszą długo stać, ponieważ, sama ich obecność, sprawia, że placuszki są lepsze :)