kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Placuszki - racuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki - racuszki, smak dawnych lat :)

Placuszki - racuszki

Składniki:

Placuszki - racuszki

 

  • 2 kubki mąki
  • 2 jaja
  • 0,5 opakowania drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru ( do drożdży)
  • 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
  • 1,5 kubka mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • śmietana - do polania placuszków
  • cukier - do posypania placuszków
  • nutella - do posmarowania placuszków

Sposób przygotowania:

Placuszki - racuszki
Drożdże rozmieszaj z cukrem aż do ich całkowitego rozpuszczenia, będą pływały po dnie. Dodaj mąkę, jaja, mleko i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Razem wszystko porządnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy ( ciasto ma dosyć zwartą konsystencję ) Odstaw na 30 min do wyrośnięcia(pamiętaj, że żadne ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, tylko ciepło).
Rozgrzej patelnię i wlej olej. Łyżką nabieraj porcję racuszków, smaż do pozłocenia z obydwu stron.
Podaj ciepłe.
Na zdjęciu placki z nutellą, moje tradycyjnie polane śmietaną z cukrem :)
Smacznego :)