Sposób przygotowania:
Placuszki - racuszki
Drożdże rozmieszaj z cukrem aż do ich całkowitego rozpuszczenia, będą pływały po dnie. Dodaj mąkę, jaja, mleko i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Razem wszystko porządnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy ( ciasto ma dosyć zwartą konsystencję ) Odstaw na 30 min do wyrośnięcia(pamiętaj, że żadne ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, tylko ciepło).
Rozgrzej patelnię i wlej olej. Łyżką nabieraj porcję racuszków, smaż do pozłocenia z obydwu stron.
Podaj ciepłe.
Na zdjęciu placki z nutellą, moje tradycyjnie polane śmietaną z cukrem :)
Smacznego :)
Rozgrzej patelnię i wlej olej. Łyżką nabieraj porcję racuszków, smaż do pozłocenia z obydwu stron.
Podaj ciepłe.
Na zdjęciu placki z nutellą, moje tradycyjnie polane śmietaną z cukrem :)
Smacznego :)