Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Placuszki ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Te placuszki przypominają mi w smaku jedną z ulubionych potraw dzieciństwa - ryż na mleku. Są delikatne, z wierzchu chrupiące, pachnące wanilią. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami

Placuszki ryżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki ryżowe

 

  • 120g ryżu,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowe
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Możemy gotować 1-2 minuty dłużej, aby ryż był naprawdę miękki. Po ugotowaniu studzimy go. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Można użyć dowolnego rodzaju ryżu. Najlepszy będzie jednak kleisty bądź jaśminowy. 2) Placuszki będą świetnie smakowały ze świeżymi owocami.
Placuszki ryżowe
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Możemy gotować 1-2 minuty dłużej
Placuszki ryżowe
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy i ucieramy mikserem na puszystą masę.
Placuszki ryżowe
Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu dodajemy ryż,
Placuszki ryżowe
łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu.

Tagi:

jajka jajko ryż