Sposób przygotowania:
Placuszki w paprykowych obręczach
Etap 1 Podsmaż pierś. Pierś z kurczaka pokrój w paski, bądź kosteczkę, przypraw dla odpowiedniego smaku (pieprz, czosnek, papryka ostra, przyprawa do kurczaka, wegeta). Smaż na oleju aż mięso nie będzie surowe. Etap 2 Pokrój warzywa. Marchewkę w plasterki, cebulę również (tak, aby można było zachować jej największe obręcze). Z papryk odkrój ich dolną i górną część, usuń ich gniazda, pozostałą część pokrój w obręcze o grubości 5-10mm. Odcedź kukurydzę. Etap 3 Przygotuj ciasto. Wymieszaj jajka, mleko i mąkę, aż wyjdzie Ci płynne ciasto bez grudek (porada: staraj się mieszać gęste ciasto i stopniowo dolewać mleka, w ten sposób łatwo i szybko wyrobisz ciasto bez grudek). Do ciasta dodaj trochę soli, czosnku, papryki słodkiej oraz pieprzu, aby miało bardziej wyrazisty smak, a jego kolor nabrał choć troszkę czerwonego pigmentu. Etap 4 Usmaż placuszki. Ułóż na patelni plasterek marchewki, wokół niego obręcz cebuli i zamknij obręczą papryki. W wolne miejsce w środku włóż wcześniej podsmażone mięso oraz kukurydzę. Wszystko zalej ciastem, aż do wypełnienia obręczy papryki. Smaż ok minutki na każdej ze stron (uważaj, aby ogień nie był za mocny - cienko pokrojona cebulka będzie łatwo się przypalać). Etap 5 Placuszki gotowe. Teraz pozostaje Ci tylko rozkoszować się smakiem oraz dzielić tą radość jedzenia z bliskimi. Smacznego!