Sposób przygotowania:
Placuszki z cukinii
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy ale nie obieramy ze skórki.
Kroimy ją w plastry o grubości ok 1 cm. i każdy plaster oprószamy solą z obu stron.
Jajko roztrzepujemy i dodajemy pieprz do smaku (można też dodać trochę świeżych albo suszonych ziół). Na patelni rozgrzewamy olej. Z cukinii odlewamy sok i i każdy plaster panierujemy najpierw w mące potem w jajku a na koniec w bułce tartej. Gotowe placuszki kładziemy na olej i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Gdy otrzymamy pożądany kolor placków zdejmujemy je z patelni i układamy na bibule, aby ściekł nadmiar tłuszczu.
Kroimy ją w plastry o grubości ok 1 cm. i każdy plaster oprószamy solą z obu stron.
Jajko roztrzepujemy i dodajemy pieprz do smaku (można też dodać trochę świeżych albo suszonych ziół). Na patelni rozgrzewamy olej. Z cukinii odlewamy sok i i każdy plaster panierujemy najpierw w mące potem w jajku a na koniec w bułce tartej. Gotowe placuszki kładziemy na olej i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Gdy otrzymamy pożądany kolor placków zdejmujemy je z patelni i układamy na bibule, aby ściekł nadmiar tłuszczu.