petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Placuszki z gotowanych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków

Placuszki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

Placuszki z gotowanych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z gotowanych ziemniaków
Ziamniaki obrać i ugotować w nieosolonej wodzie. Przepuścić przez praskę. Ostudzić. Do zimnych ziemniaków dodać śmietanę, masło lub margarynę. Białka odzielić od żółtek. Zółtka dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę. Obie mąki delikatnie wymieszać z białkami i dodać do masy, posolić całość dokładnie lecz delikatnie wymieszac. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżka porcje masy ziemniaczanej i formować kształtne owalne placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano.

Tagi:

mak ziemniaki