aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Placuszki z jabłkami i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Delikatne placuszki z rodzynkami i jabłkami. Bardzo soczyste w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. W sam raz na podwieczorek dla najmłodszych.

Placuszki z jabłkami i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z jabłkami i rodzynkami

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z jabłkami i rodzynkami
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wbijamy jajko, kruszymy drożdże, dodajemy szczyptę soli i całość zalewamy lekko podgrzanym mlekiem (drożdże zaczną szybciej „pracować”). Miskę odstawiamy na 30 minut, po tym czasie ciasto dokładnie miksujemy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, odkrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w plasterki i dorzucamy do ciasta na placuszki. Dorzucamy rodzynki i całość dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy na niego za pomocą łyżki małe placuszki i smażymy z obu stron na rumiany kolor.Lekko ostygnięte możemy posypać cukrem pudrem.
Placuszki z jabłkami i rodzynkami
Z mąki, cukru, jajka, drożdży, mleka i szczypty soli robimy gęste ciasto.
Placuszki z jabłkami i rodzynkami
Do ciasta dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i rodzynki.
Placuszki z jabłkami i rodzynkami
Wszystkie składniki na placuszki dokładnie mieszamy łyżką.
Placuszki z jabłkami i rodzynkami
Na rozgrzanym oleju smażymy malutkie placuszki jabłkowo rodzynkowe.